עמוד כתבה

דרכים להתיידד עם הפרעת הקשב שלי

ויום אחד, אי שם באמצע החיים, הבנת שקוראים ל"דבר הזה" – הפרעת קשב…

היא היתה שם תמיד, אבל חסרת שם וזהות ולכן גם חסרת אמצעים טובים דיים כדי להתמודד איתה.

עכשיו, כשיש לה שם, היא הפכה להיות עוד חלק בחיים שלך, עוד משהו שהולך אחריך, לפעמים מציק ומעצבן, ולפעמים מביא ברכה ועוצמה.

עכשיו, כשיש לה שם, כשאין צורך יותר לברוח ולהמציא תירוצים והסברים מפוקפקים להתרחשויות של החיים , אפשר להתחיל לחפש איך חיים עם ההפרעה הזו בשלום, או לפחות בסטטוס קוו ידידותי.

הפרעת הקשב נולדה ביחד אתך, היא חלק ממך, שייכת אליך. היא לא ניתנת לתיקון, ריפוי. היא לא תעלם. היא יכולה לשנות את הסיממנים שלה, להתמתן או להתעצם בהתאם לדרישות המצב, אולם היא תהייה שם. ויש לה דרישות!!! היא מה שהיא, לעיתים חסרת סבלנות, לעיתים רואה ושומעת יותר מדי, לעיתים משועממת או מחפשת אקשן. וכיון שהיא חלק ממך, מן הראוי שתקצה לה את המקום הדרוש לה.

אני מציעה לכם 3 מגמות אפשריות להתיידד עם ההפרעה: לכבד אותה, לעקוף אותה ולפצות עליה. אדגים כל אחת ממגמות אלה בעזרת אחד מהמאפיינים הבסיסיים של ההפרעה: היפראקטיביות, אימפולסיביות וחוסר קשב.

לכבד

לאלה מבין בעלי הפרעות הקשב שסובלים מעודף תנועתיות (מה שקרוי היפראקטיביות) יהייה זה בלתי מכבד אם יאמרו לעצמם: "לא איכפת לי מהקושי הזה, עכשיו אני אשב שעה במקומי ולא אזוז." לכבד פירושו להיות קשוב לקושי. לגזור על עצמי חוסר תנועתיות, זה לא מתקבל על הדעת. זה בלתי אפשרי, זה כואב, זה מתיש, זה שוחק וגובה מחירים נפשיים בלתי סבירים. אז אם אתה מתקשה לשבת לאורך הזמן הנדרש למצב, הרשה לעצמך לקום מדי פעם, לנוע באופן שאיננו מפריע לזולת, לעשות הפסקות להשתחררות. זהו מעין "ויתור זמני ומוקצב" לטובת הצורך הבלתי נמנע – לנוע.

ההיפראקטיבי, מן הדין שיתכנן את יומו כך שיקצה זמן לפעילות פיזית באופן יזום, מבלי לחכות לרגעי המצוקה. יש הקמים בבוקר ורצים, יש כאלה שבלו"ז שלהם מתוכננת פעילות גופנית סדירה, יש כאלה שמשתתפים בחוגי מחול, יש כאלה שבסופי שבוע מטיילים, רוכבים על אופניים, עושים סנפלינג במדבר. ויש כאלה, שמלכתחילה פונים למקצועות שמטבעם מאפשרים תנועה רבה יותר כמו אנשי מכירות או ספורטאים. האפשרויות להקשיב ולכבד את הצרכים התנועתיים הם אינסופיים ויכולים להיות גם מהנים ומתגמלים.

הכבוד אל ההפרעה מחליף את תחושת האשמה, החריגות, הבושה. אתה מכבד את החלק הזה שבך, כמו את שאר מאפייניך, מקבל את החלק הזה בהבנה, כעוד חלק בשלם שלך.

לעקוף

לאלה מבין בעלי הפרעות הקשב שסובלים מאימפולסיביות (קושי לעכב ולבחור את התגובה), חשוב מאד שידעו כמה שיותר להימנע ממצבים המקרבים אותם אל הקושי הזה. מאד חשוב שהם ילמדו מהם המצבים האופייניים שבהם הם "מאבדים שליטה" על התגובה, ויוכלו לזהות "און ליין" מתי זה עומד להתרחש. לדוגמא, בעת שיחה, נוהגים האימפולסיביים להתפרץ באמצע הדברים של האחר, עוד בטרם סיים את דברו. כדי לעקוף את הקושי, יכול האימפולסיבי לפתח טכניקה של רישום נקודות העולות בראשו בעת שבן שיחו מדבר, ורק כאשר הוא משתתק, לבחור מבין הדברים כיצד הוא רוצה להגיב. הרישום הוא מעקף לצורך בתגובה המיידית. דוגמא נוספת היא ההתנהגות של קנייה אימפולסיבית – אני קונה מבלי שהתכוונתי וגם ללא צורך אמיתי במוצר. קניה של השתוקקות פתאומית ללא עמידה בפיתוי. דרכים אפשריות למעקף הן, למשל, להכין רשימת קניות מראש ולעמוד בה, קנייה דרך האינטרנט, הליכה לקניות במקומות קטנים ומוגדרים במקום קניונים גדולים ומפתים לכל כיוון, לבקש ממישהו קרוב להתלוות לקניות ועוד ועוד מעקפים שמאפשרים יצירת "מרווח קבלת החלטה" בין הרצון לבין הביצוע בפועל.

לפצות

לאלה מבין בעלי הפרעות הקשב הסובלים מקושי בקשב עצמו (קושי לשים לב לפרטים, להיות ממוקד בעיקר לאורך זמן, להתמיד במשימה ולסיים אותה), ניתן להציע ללמוד להביא אל קדמת הבמה את החלקים החזקים שלהם, אשר מפצים לפחות במידת מה על החולשה. לדוגמא, כיון שאינם יכולים להיות ממוקדים באותו עניין לאורך זמן והם אוהבים גיוון ושינויים מהירים יחסית, הם יכולים לבחור בעיסוקים שבהם נדרשים אותם מאפיינים. ניקח את העיתונאים. אחד המאפיינים של עבודתם הוא גיוון עצום בנושאים שבהם הם עוסקים. תחלופת הנושאים היא מהירה ורבה ואיננה דורשת "עבודת נמלים ונבירה בפרטים" לאורך זמן. אמרה לי פעם עיתונאית: אתם, אנשי המקצוע, יודעים המון על דבר אחד, ואנחנו העיתונאים יודעים מעט על המון דברים". גם אם זו הכללה, יש בה קורטוב של אמת.

דרך נוספת לפיצוי היא בחירה בדרך חיים המבוססת על מוקדי הכוח. רבים מבין בעלי הפרעות הקשב הם אנשים יצירתיים, בעלי תושיה ואילתור, מחשבה מהירה, רגישות בינאישית ומוטיבציה ואנרגיות גבוהות. אנשים אלה יכולים לפצות על חולשותיהם ע"י בחירה במקצוע המשלב מאפיינים אלה. לדוגמא, מנהלים בכירים עשויים להצליח מאד בתפקידם משום שהם חושבים מחוץ לקופסה, מלאי מרץ לקדם ולהכניס שינויים, מרגישים את העובדים שלהם ויודעים לאלתר פתרונות במצבים מורכבים. כך גם האומנים והיוצרים, בחומר וברוח, שעיקר עבודתם מבוססת על חשיבה ייחודית, דימיון מפותח, כושר המצאה וצורך בריגושים.

לשלב בין שלושת המגמות

לסיום, איכות ההתמודדות של בוגרים בעלי הפרעות קשב נקבעת במידה רבה ע"י השילוב שבין שלושת המגמות האלה. אם נחזור, למשל, למנהלים הבכירים, חשוב שמעבר לשימוש המפצה בכוחות ובעוצמות הטבעיות והנרכשות שלהם, הם גם יוכלו לעקוף את הקשיים שלהם. רבים מביניהם מארגנים לעצמם "סביבה תומכת" אשר מנהלת בעבורם את כל החלקים שאינם בהלימה עם ההפרעה שלהם, כגון ניהול יומן, סידורים שונים, הכנת סיכומים מקוצרים, קביעת פגישות קצרות ותכליתיות ועוד. בנוסף, חשוב שאותם מנהלים יהיו מודעים לקשיים שלהם ויכבדו אותם. כיון שבתוקף תפקידם הם עצמאים במידה רבה, מאד חשוב שישלבו בתוך העבודה זמני התרגעות, הפסקות, הנאות, יציאה מהלשכה לפגישות בחוץ, סיורים ואירועים שוברי שגרה.

המודעות לכל אלה, היכולת לשלב את כל מגמות ההתמודדות והלגיטימציה שבעלי הפרעות הקשב נותנים להפרעת הקשב שלהם – כל אלה עשויים יחדיו לשדרג באופן מובהק את איכות החיים של בעלי הפרעות הקשב בכל הרבדים של הקיום.

שיתוף בפייסבוק |
תחומי הטיפול שלי
  • בירור נתיבי טיפול מתאימים

    מה הכי חשוב לי לקדם כרגע? ומהו סוג העזרה המתאימה ביותר לצורך זה?
    אוכל לסייע לך להגיע להחלטה בסבך ההתלבטות.

    קרא עוד
  • אימון (קואצ’ינג)

    איזו מטרה חשוב לי לקדם כרגע בחיי? איך אתמיד בה ולא אפול לתוך המוקשים הרגילים?
    אתן לך יד ואלך אתך לאורך הדרך.

    קרא עוד
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

    איך אני יכול להתנהל טוב יותר כשבראש שלי מחשבות שליליות, חרדות מציפות ודפוסי התנהגות לא רצויים לי?
    אעזור לך לחזק את הרווחה הנפשית ואיכות החיים הפנימיים שלך.

    קרא עוד
  • יעוץ והכוונה לזוגות והורים

    כיצד הפרעת הקשב משפיעה על ההורות שלי ועל יחסי עם בן זוגי?
    אסייע לך ללמוד לעקוף את קשיי הקשב מחד ולהפעיל את החוזקות שלך מאידך, בתוך מערכות היחסים החשובות ביותר בחייך.

    קרא עוד