. דיאטה מאוזנת קשה לכלל האנשים, אבל בעייתית עוד יותר אצל אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז
מהן הסיבות ואיך?
דיאטה היא תהליך המחייב התמדה ושליטה על פיתויים. כדי להצליח בדיאטה יש לעשות המון צעדים למען מטרה רחוקת טווח. דיאטה דורשת משמעת, התארגנות מוקדמת ושמירה על סדר. את צריכה לתכנן מראש את התפריט, לקנות את המצרכים המתאימים, להכין את המאכלים כדי שלא תמצאי את עצמך רעבה כשאין לך מה לאכול. בנוסף, הדיאטה שוללת את היכולת להשתמש באוכל כפתרון לשיפור מצב הרוח.
מהם הקשיים המיוחדים לבעלי הפרעות קשב וריכוז?
ערות בשעות הלילה – לבעלי הפרעות קשב וריכוז יש נטייה להיות 'חיות לילה'. שעות אלו בהם אין אף אחד בסביבה הן 'שעות בסיכון' לדיאטה והם עלולים למצוא את עצמם נצמדים למקרר. חוסר שינה גורם לאכילת יתר ונוצר מעגל סגור של בלבול בים תחושת עייפות לתחושת רעב.
טיפ: כשעתיים לפני השינה להתחיל להוריד הילוך: להימנע ממשקאות עם קפאין (קפה, קולה וכד), מפעילות גופנית נמרצת, ארוחה כבדה, סרטי פעולה. להעדיף פעילות איטית, שקטה ואם חייבים לאכול-ארוחה קלה. חצי שעה לפני השינה-לשים מוזיקה נעימה ולעשות רק מה שנעים ומרגיע. חשוב במיוחד לשמור על שעה קבועה של הליכה לישון ולפני חצות.
תזונה: לשתות תה צמחים: תה צמחים וכמה שיותר: קמומיל (בבונג), פסיפלורה, חליטה של ג'ינג'ר לימון ודבש, ג'ינסג קוריאני, מליסה, לואיזה.
בחירה מודעת – לבעלי הפרעות קשב וריכוז יש נטייה לחיות את החיים לא ממקום של קבלת החלטות, אלא ממקום של אימפולסיביות. בדיאטה הם נאלצים לבחור במכוון ומראש מה הם יאכלו במהלך התקופה הקרובה, ולהתמיד בבחירות האלו.
טיפים: 1. ליצור קשר עם ספק (חנות או חקלאי אורגני), להשאיר לו רשימה קבועה וכך יגיע משלוח הביתה באופן שוטף. 2. לבשל פעם בשבוע לארוז בקופסאות קטנות ולהקפיא.ככה תגנו על עצמכם מהמלכודת של אכילה אימפולסיבית. 3. להחזיק במקרר קופסא עם ירקות חתוכים כמו גזר, מלפפון, קולורבי ולמלא בכל פעם שמתרוקן. 4. אפשר לשים על השולחן קערה עם עגבניות שרי ולנשנש….
צורך בסיפוק מיידי – בעלי הפרעות קשב וריכוז רואים בד"כ את החיים בשחור ולבן. בזמן שעושים דיאטה חשוב להיות מסוגלים לראות התקדמויות קטנות, וליהנות מהשלבים האפורים בדרך אל המשקל הנכסף. החשש אצל בעלי הפרעות קשב וריכוז הוא מגישה קיצונית בה כל סטייה קטנה תביא לשבירה מוחלטת של הדיאטה.
טיפ : להציב מטרות קצרות טווח וברות השגה. לדוגמא -להחליט על תזונה בריאה בטווח של 3 ימים או אפילו כל יום רק לאותו יום . לקבוע יעדים קטנים וריאליים בעקרון של צעד קטן לשינוי גדול. לאמץ שינוי אחד או שניים ורק אחרי שהוטמע לבחור עוד אחד
תזונה: תזונה: מזונות מקרקעים: שורשים וכתומים כמו גזר, דלעת, בטטה, סלק. אפשר בסלט, אפשר לנשנש גזר, להכין סיר ענק של מרק כתום ולאכול מתי שמתחשק ובעיקר בערב.
אובססיביות – בשל נטייה חזקה להליכה לקצוות ואפילו לאובססיביות, עלולים בעלי הפרעות קשב וריכוז להתפתות לדיאטה שאינה ומווסתת, שעלולה לגרום להם במקרה הטוב לחזרה מהירה למשקלם המקורי, ובמקרה הרע לבעיות רפואיות שעלולות להיגרם כתוצאה מכך. מחקרים מוכחים כי אחוז גבוה בקרב בעלי הפרעות אכילה (אנורקסיה ובולימיה) ביחס לשאר האוכלוסייה, סובל מהפרעות קשב וריכוז.
טיפ: השינוי יתמקד דווקא במה להוסיף לתזונה במקום איסורים וגזירות מחמירים היוצרים לחץ ומתח ומקצינים את הנטייה לקיצוניות.
תזונה: לשתות הרבה מים. לא קרים. להעמיד קנקן מים על השולחן בעבודה או בבית. אפשר לגוון עם פירות :פלחי תפוחים, צימוקים וכד. חשוב שהמים יהיו חמים או בטמפרטורת החדר. מים מרככים את המועקות ואת המחשבות
בעיית דימוי עצמי – בעלי הפרעות קשב וריכוז נוטים לסבול יותר מדיכאון ומבעיות של דימוי עצמי נמוך. אלו עלולים למנוע מהם את המוטיבציה לשיפור המראה ואורח החיים הבריא. לעיתיים תכופות יראו בעלי הפרעות קשב וריכוז מוזנחים ומרושלים, אם בשל בעיית דימוי עצמי נמוך ואם בשל חוסר יכולת התארגנות, שמקשה עליהם לעשות פעולות פשוטות כמו גיהוץ הבגדים, סידור השיער ואפילו איפור. הדימו העצמי נמוך מתקשר גם לתבוסתנות באשר ליכולת להתמיד ולכן מראש מוותרים
טיפ: ליצור קהילה תומכת: לרתום 2-3 חברים או בני משפחה ולתאם ארוחות משותפות מתואמות מראש ביומן.כל אחד יכין מאכל בריאות מפתיע אחר ותהיה חוויה. לבעלי הפרעות קשב חשוב במיוחד להרגיש שהם לא כבולים במשטר מחמיר. הקהילה התומכת מאפשרת חיזוק הדימוי העצמי כמו גם תחושת קלילות והנאה .
תזונה: להוסיף ירקות ירוקים ובעיקר עלים . אפשר בכל צורה: סלט, שייק, מאודה, בתנור.
בעלי הפרעות קשב וריכוז נוטים למצבי רוח. האוכל משמש פיצוי זמין ומיידי במצבים רגשיים לא מאוזנים ולכן מתפתחת נטייה לאכילה רגשית לא מאוזנת
טיפ: תקחו אומגה 3. אומגה 3 היא חומצת שומן החיונית לתפקוד המוח ואין ביכולתנו לייצר לבד. נמצא שרמת אומגה 3 אצל בעלי הפרעות קשב נמוכה וצריכת אומגה 3 משפרת משמעותית את מרבית מדדי הפרעת הקשב.
אומגה 3 נמצא במזון כמו: דגים כמו סלומון וטונה, בזרעי פשתן טחונים (לטחון בבית .שיהיה טרי) ובאגוזי מלך. בד"כ לא די בכך וכדאי להוסיף כמוסות .בהתיעצות עם מומחה לגבי המינון
תרגול טכניקות הרפיה. להתחיל מנשימה: 4 פעמים ביום לעצור ולנשום 3 נשימות עמוקות וארוכות דרך האף.. אפשר לשים תזכורת בטלפון.אפשר להחליט שפשוט לפני כל פעם שהיד נשלחת לאוכל עוצרים ונושמים.
יחד עם זאת, לבעלי הפרעות קשב וריכוז יש יתרון בולט בבואם לעשות דיאטה, והוא הנטייה הגבוהה להתמכרות לספורט וכושר. זה ללא ספק עשוי לסייע להם במהלך הדיאטה.
יתרון נוסף לבעלי הפרעות קשב זה היכולות למצוא פתרונות יצירתיים וגמישים בהתאם לנסיבות ובדיוק כפי שדרושה יכולת תכנון כדי להצליח באכילה מאוזנת חשוב גם להיות עם גמישות ופתיחות להתנסויות חדשות. ובעלי הפרעות קשב טובים בזה.
מה הכי חשוב לי לקדם כרגע? ומהו סוג העזרה המתאימה ביותר לצורך זה?
אוכל לסייע לך להגיע להחלטה בסבך ההתלבטות.
איזו מטרה חשוב לי לקדם כרגע בחיי? איך אתמיד בה ולא אפול לתוך המוקשים הרגילים?
אתן לך יד ואלך אתך לאורך הדרך.
איך אני יכול להתנהל טוב יותר כשבראש שלי מחשבות שליליות, חרדות מציפות ודפוסי התנהגות לא רצויים לי?
אעזור לך לחזק את הרווחה הנפשית ואיכות החיים הפנימיים שלך.
כיצד הפרעת הקשב משפיעה על ההורות שלי ועל יחסי עם בן זוגי?
אסייע לך ללמוד לעקוף את קשיי הקשב מחד ולהפעיל את החוזקות שלך מאידך, בתוך מערכות היחסים החשובות ביותר בחייך.