כדי שזוגיות תצליח לאורך שנים דרוש מאמץ משותף של שני בני הזוג. אבל מה קורה כשלאחד מבני הזוג יש הפרעת קשב? האם המאמץ אפשרי? האם הפרעת הקשב שוחקת את היחסים? האם ניתן לשמר את איכות הקשר? ד"ר נעמי וורמברנד עם השיטות לעבודה קשה ששכר בסופה.
אנשים עם הפרעות קשב נוטים לחוות את עצמם כלא מספיק טובים ומפתחים לרוב עמדה ביקורתית כלפי עצמם והזולת. האם בעמדת בסיס כזו ניתן לקיים זוגיות, שבה ההבנה, הקבלה והסובלנות הם אבני יסוד?" שואלת ומשתפת בניסיון המקצועי שלה ד"ר נעמי וורמברנד, מנהלת מרכז דרך מהות לטיפול במבוגרים בעלי הפרעות קשב. לדבריה, "מספר עמודי תווך מייצרים זוגיות בריאה.
הפרעת הקשב היא תסמונת שעלולה בקלות להתפספס מהעין. הדבר נובע מכך שהסימפטומים שלה דומים להרבה קשיים אחרים כגון בעיות שינה, הפרעות נפשיות או טראומות. לכן, הקביעה הסופית שמדובר בהפרעת קשב חייבת להיות מאד מקצועית ולהיעשות ע"י רופא מומחה. יחד עם זאת, בתוך זוגיות יומיומית ניתן לשים לב לאיתותים שונים המרמזים על אפשרות להפרעת קשב. האיתותים הם רבים מאד ומשתנים מאדם לאדם, ויכולים אפילו להיראות כדבר והיפוכו אצל שני אנשים שונים. בכל זאת, אתן מספר איתותים אופייניים:
במערכת יחסים זוגית נדרשת סובלנות לצורך בנייה הדרגתית ורב שלבית עד ליצירת מערכת יחסים קרובה המבוססת על אמון. אולם רבים מבין בעלי הפרעות קשב מתאפיינים בחוסר סובלנות לתהליכים, צורך בסיפוק מיידי, "התלהטות" ונפילה מהירה.
כדי שתתפתח קרבה נדרשים בני הזוג לחשוף ולהוריד מסכות. בעלי הפרעות קשב חוששים לרוב מחשיפת החולשות שלהם, ומפתחים דפוס של הסתרה ופחד מגילוי האמת. מימד חשוב נוסף לקידום הקרבה היא תחושת ערך עצמי חיובי, המגנה מפני התבטלות בפני בן\בת הזוג.ואולם רבים מקרב בעלי הפרעות הקשב סובלים מדימוי עצמי שלילי הגורם לתחושות של עלבון ונחיתות.
במערכת יחסים זוגית יש להציב מטרות ריאליות הקשורות בניהול החיים ומחויבות להשיגן, אולם בעלי הפרעות קשב מציבים מטרות לא מציאותיות, נוטים להתפזר על פני כמה מטרות בו זמנית, וקיים קושי בהשלמת המטרות. כך, למשל, נדרשת שמירה סזיפית על הבית, ניקיון, ארגון או בישול. בעלי ההפרעות מתקשים ברוב המקרים בארגון, שוכחים משימות חשובות, מתחילים ולא מסיימים ומתקשים לתכנן את העתיד. בסוגיה הכלכלית, נוטים חלק מבעלי הפרעות הקשב לנהוג בבזבזנות, לא שמים לב לפרטים, קונים ללא צורך וללא סדרי עדיפויות ברורים. בנוסף, השמירה על קשר עם בן\בת הזוג ועם חברים נפגעת בגלל שהם לא תמיד אוהבים להתקשר בטלפון, שוכחים תאריכים חשובים, מאחרים ומפספסים פגישות. בתחום התעסוקתי אנו עדים ליותר פיטורים, תחושת חוסר מיצוי ו"התקעות" בתפקיד מחשש לשינויים.
במערכת יחסים זוגית חשובה היכולת לשמור על איזון פנימי, בעיקר במצבים קונפליקטואליים, בהם הרגשות מעיקים ומעוררים לחץ רב. אולם בעלי הפרעות קשב חווים את החיים ב"שחור-לבן" כמנגנון הגנה בסיסי, רגשות שלהם "מתנדנדים" ומתהפכים במהירות ובאופן בלתי צפוי, כך שההצפות הרגשיות מאיימות על היכולת שלהם לנהל שיחה, במיוחד אם קיימת אי הבנה או אי הסכמה. הדיאלוג השקול מתחלף בשיחה קופצנית, טרחנית לעיתים, חסרת שקט, בעלת נימה אישית מוגזמת שאיננה מובילה לפתרון. מנגד, מאפיינים של בעלי הפרעות קשב שתורמים להצלחת הזוגיות "לבעלי הפרעות קשב חשיבה יצירתית, גמישה ורב ממדית, יכולת להתמודד עם מצבים עמומים וחלקיים, קליטה מהירה ואינטואיציה, יכולת להפעיל תהליכי תובנה ולהשתנות, דחף חזק להצליח, עמידה עיקשת במטרות לאורך זמן, התלהבות וסקרנות, הספקים עצומים ואנרגיות גבוהות, יכולת לגייס אחרים על מנת להתקדם ורגישות בין-אישית" מסבירה ד"ר וורמברנד.
מה הכי חשוב לי לקדם כרגע? ומהו סוג העזרה המתאימה ביותר לצורך זה?
אוכל לסייע לך להגיע להחלטה בסבך ההתלבטות.
איזו מטרה חשוב לי לקדם כרגע בחיי? איך אתמיד בה ולא אפול לתוך המוקשים הרגילים?
אתן לך יד ואלך אתך לאורך הדרך.
איך אני יכול להתנהל טוב יותר כשבראש שלי מחשבות שליליות, חרדות מציפות ודפוסי התנהגות לא רצויים לי?
אעזור לך לחזק את הרווחה הנפשית ואיכות החיים הפנימיים שלך.
כיצד הפרעת הקשב משפיעה על ההורות שלי ועל יחסי עם בן זוגי?
אסייע לך ללמוד לעקוף את קשיי הקשב מחד ולהפעיל את החוזקות שלך מאידך, בתוך מערכות היחסים החשובות ביותר בחייך.